Zoals u wellicht gehoord heeft komt er weer vaker kinkhoest voor en is er een (kleine) uitbraak van mazelen in het land.


Kinkhoest kan bij babies, tot dat ze gevaccineerd zijn, gevaarlijk zijn. De vaccinatie beschermt niet volledig en daarom kunnen gevaccineerden het ook krijgen. maar dan is het niet gevaarlijk. Het kan wel lang duren.  Het is  aan te raden voor zwangeren om zich te laten vaccineren, daarmee is de baby ook in het begin van het leven beschermd. Deze vaccinatie kan vanaf de 22e week van de zwangerschap gehaald worden. Uw verloskundige weet daar meer van. Kinkhoest is niet te behandelen met bijvoorbeeld antibiotica. Wel worden sons gezinsleden van een ongevaccineerde baby, die toch kinkhoest hebben gekregen, preventief met antibiotica behandeld omdat ze daardoor minder besmettelijk voor de baby zijn. 


Mazelen komt uitsluitend voor bij mensen die niet gevaccineerd zijn. Het is een zeer besmettelijke ziekte en kan behoorlijk ernstige complicaties hebben. Omdat wij in Nederland zon grote vaccinatiegraagd hebben, komt het bij 'niet gevaccineerden nauwelijks voor. Nu landelijk de vaccinatiegraad terugloopt wordt het risico groter. Vanaf 1975 zit het vaccin in het rijksvaccinatieprogramma. Vrijwel iedereen die daarvoor geboren is, heeft het gehad en is daarmee beschermd. Wij staan achter de oproep van onze collega's kinderartsen om uw kinderen toch vooral te laten vaccineren. U doet het niet alleen voor uw eigen kind. 


Goede informatie vindt u op rivm.nl


 


 


 

Delen:

Spoednummer: 070 3860945          Tel: 070 3869572          Fax: 070 3863494          Avond/nacht/weekend dienst: 070 3469669

Copyright © 2024 Botman & Bijlard, Aan de inhoud van deze site kunnen geen rechten worden ontleend.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de best mogelijke ervaring op onze website kunnen aanbieden. Wij maken geen gebruik van trackers en reclamemiddelen. Er worden door ons geen verdere gegevens verzameld en gebruikt voor andere doeleinden.

Meer info Toestaan